Menu

Šližikai arba kūčiukai

  • Šližikai arba kūčiukai
  • Details
  • 2 Comments
  • Related Items
Šližikai arba kūčiukai


Autorius: Aušra

Data:

Žinau, kad jau šventės baigėsi ir dabar belieka laukti pavasario. Bet negaliu pradėti naujų metų, kol neužbaigiau senais metais pradėtų darbų. Turiu tokį didelį seną sąsiuvinį, kuriame daug visokių receptų iškarpų iš vaikiškų laikraščių tokių kaip Aitvaras (kažkada buvo toks leidžiamas). Tas sąsiuvinis vos gyvas, laikas jį keisti, tad ir noriu iš ten senus gerus receptus perkelti į puslapį. Šiuos šližikus kepu jau treti metai iš eilės. Kiekvienais metais vis didesniais kiekiais 🙂

Šližikai arba kūčiukai

Užtruksime:

Ingredientai:
1 st. = 250 ml

  • apie 1 kg miltų (man visada išeina mažiau)
  • 2 st. šilto vandens
  • 20 g šviežių mielių
  • žiupsnelis druskos
  • 1/2-3/4 st. cukraus (mums 1/2 st. per mažai, o 1 st. per daug)
  • 0,5 st. aliejus
  • sauja aguonų

Instrukcijos:

  • Pusę miltų užpilti šiltu vandeniu, sudėti su cukrumi išsuktas mieles, išplakti tešlą, storai užbarstyti miltais, apdengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai, kad pakiltų.
  • Kai paviršiuje miltai nuo kylančios tešlos suaižės, minkyti.
  • Minkant įdėti aliejų, cukrų, aguonas.
  • Išminkyta tešla turi būti kietesnė nei pyragui. Iš jos volioti plonus, mažojo piršto storio volelius ir pjaustyti juos mažais gabaliukais.
  • Suberti į miltais pabarstytą skardą, lygiai paskleisti ir kepti. Kepdami jie dar šiek tiek pakils, o iškeps greitai, tai saugoti, kad nesudegtų, kad būtų gražiai geltoni.
  • Skanaus!

  1. Kaimietė parašė:

    Nors savo archyve turiu Aitvaro ir buvusio Lietuvos pionieriaus receptus nuo 1980 metų, bet tokio recepto neturiu – ačiū už receptą, reikės išbandyti.Tarp kitko, tie vaikiški receptai visai neblogi…

  2. Aušra parašė:

    Aš nesu tikra, kad čia būtent iš šio laikraštuko, bet kad iš kažkokio vaikiško ir tų senų 🙂 laikų tai tikrai.
    Smagu girdėti, kad patinka vaikiški receptai. Jų bus dar ir daugiau, nes vaikučiai auga, o norai ir įgeidžiai taip pat 🙂

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Duonos lazdelės su paprika ir sezamu

Duonos lazdelės su paprika ir sezamu

Labai skanus užkandis, vaikai po darželio tik jas ir valgydavo kol nelikdavo nei vienos. Teko slėpti kelias fotosesijai. Kepiau jau porą kartų, pirmą kartą apvoliojau sezame, tačiau kitą dieną turėjau džiaugsmo siurbti sezamą nuo grindų 🙂 Antrą kartą įmaišiau į tešlą ir taip buvo daug patogiau, o skonis nelabai kuo ir pasikeitė.

Žemės riešutų sviesto avižiniai sausainiai

Žemės riešutų sviesto avižiniai sausainiai

Skanūs sausainiai su švelniu žemės riešutų skoniu ir šiek tiek sveikuoliški, nes avižiniai 🙂 Originale nurodytas kiekis pasirodė per didelis, tad nedėjau rudojo cukraus. Bet nors ir sumažinau cukraus kiekį per pusę, jie man vis tiek buvo per saldūs. Nors vaikai pusę sausainių suvalgė vienu ypu, o vyras labai neigė, kad jie per saldūs – sakė “Pats tas”.

Varškės spurgos

Varškės spurgos

Kai vyras ir vaikai išsakė savo nuomonę „SUPER!!!” bei užsiprašė pakartoti, negalėjau pasipriešinti – sekmadienio rytą atsikėliau kiek anksčiau ir gerdama rytinį kavos puodelį iškepiau dar.

Šokoladiniai sviestiniai sausainiai

Šokoladiniai sviestiniai sausainiai

Rinkausi forminius, nes vaikams taip buvau prižadėjusi. Rinkausi šokoladinius, nes pati taip norėjau. Rinkausi būtent šiuos, nes buvo parašyta, kad jie nepraranda formos kepimo metu. Ir ką galiu pasakyti – jie tikrai nepasikeičia. Tačiau tikėjausi traškesnių, o jie buvo tvirti, tačiau tuo pačiu ir minkšti. Tikrai nėra trapūs. Net ir kelias dienas pastovėję, jie išliko tokie patys. Bet nepagalvokit, kad jie buvo neskanūs. Baikit 🙂 Buvo visų labai išgirti. Darbe dalinau juos dovanų – dingo akimirksniu! Ir dar recepto labai gražiai prašė. Bet kad su mano tempais, jie tik dabar išvysta mano blog’o pasaulį.

Jogurtinė duona

Jogurtinė duona

Karts nuo karto pabandau naujus duonų receptus, tačiau retai kada užsikabinu ir ties vienu lieku ilgesniam laikui. Dauguma bandymų net nepasiekia mano tinklaraščio, nes nesudarė didelio teigiamo įspūdžio. Tačiau ši duonytė yra visiškai kitokia – puikiai iškyla, atrodo dailiai, o ir vidus visada būna labai labai baltas. Kitas jos privalumas – jogurtas. Jo pas mus beveik visada galima rasti šaldytuve, o vat pieno – retai.