Menu

Mėlynių tortas su jogurtu

  • Mėlynių tortas su jogurtu
  • Mėlynių tortas su jogurtu
  • Details
  • Leave a Comment
  • Related Items
Mėlynių tortas su jogurtu


Autorius: Aušra

Data:

Visą dieną sėdėdama darbe galvojau kaip aš rašysiu šiandien įrašą į blogą ir kiek daug aš pasakysiu. Bet kaip ir kiekvieną kartą, tik prisėdi prie kompiuterio, ir mintys tiesiog išnyksta. Esmė ta, kad šiais metais pirmą kartą buvo gimtadienis, kurio nenorėjau švęsti. Galbūt dėl to, kad savaitgalis buvo emociškai sunkus – su žmonėmis, kurie kaip chameleonai prisitaiko prie situacijos ir net negali suprasti kas iš tiesų kirba jų galvoje, su “šventosiomis karvėmis”, kurių nei pajudinsi, nei pastumsi, o jei pajudinsi tai užgrius pykčio lavina. O kas tokios nori? Bet tėčio diena yra tėčio diena, tad dalyvavimas būtinas, o kad nebūtų liūdna – žiauriai skanus tortas 🙂 Ir mano tėtis jo vertas! Žinoma brangus mano vaikų tėtis, dar laukia savo eilės… Nes jam atiteko tik ramesnis vakaras su filmu, ledais ir daug vaikų bučkių, o šiandien jį nuvežiau į darbą ir susitiksim tik penktadienį. O jau dabar pasiilgau! Taip, kad nelabai ir yra su kuom švęsti, todėl vakaras ramus – žiūriu filmus, kurių mano vyras negali pakęsti 🙂 Na juk reikia kažkaip naudingai leisti laiką 🙂

Trumpai apie tortą. Visų pirma dėl laiko stokos turiu prisipažinti, kad biskvitų nekepiau. Naudojau kažkokius pirktinius, kurie ilgai pas tėvus nesurado sau vietos. Tai prichvatizavau ir padariau mylimam tėveliui tortą 🙂 Toliau viskas buvo kaip ir pagal planą (t.y. pagal receptą), tik ant viršaus uogų dėjau dvigubai, kas iš karto pateikiama mano recepte atsispindi. Ir dar, kadangi naudojau ne 22cm skersmens formą bet 26cm, tai sluoksniavau tortą pagal save – biskvitas, kremas, biskvitas, uogų želė. Bet žinoma tai jau kiekvienos torto konstruotojos fantazijos reikalas 🙂 Dėl skonio, tai tiesą pasakius tikėjausi skanaus torto, bet… jis tiesiog tirpo burnoje. Vyras sakė jis patenka į mano gamintų tortų penketuką, o gal net ir į trejetuką. Beveik visi valgę, iš karto kartojo, o mano mergina net paskutinius gabaliukus skaičiavo ir niekam nenorėjo duoti 🙂 Tad kai tik atsiras šviežių mėlynių – tikrai primygtinai siūlau išbandyti!

Mėlynių tortas su jogurtu

Užtruksime:
Porcijų kiekis: 12 porcijų
Kaloringumas: 232 kcal / porcija

Ingredientai:

  • Biskvitui:
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 1/2 a.š. vanilės esencijos
  • 50 g miltų
  • 2 v.š. krakmolo
  • Biskvitams sulaistyti:
  • 50 g mėlynių
  • 3 v.š. vandens
  • 40 g cukraus
  • 50 g mėlynių likerio (nenaudojau, pyliau tiek vandens)
  • Mėlynių–jogurto kremui:
  • 180 g mėlynių
  • 100 g cukraus
  • 2 v.š. citrinų sulčių
  • 3 a.š. želatinos
  • 3 v.š. vandens
  • 200 g natūralaus jogurto
  • 250 g riebios grietinėlės
  • Mėlynių želė:
  • 40 g cukraus
  • 5 v.š. vandens
  • 2 a.š. želatinos
  • 200 g mėlynių
  • 40 g žemuogių ar kitų raudonų uogų

Instrukcijos:

  • 22 cm skersmens torto formos dugną iškloti kepimo popieriumi.
  • Baltymus nedideliu greičiu plakti, kol suputos, tada nenustojant plakti palaipsniui suberti pusę cukraus (po 1 – 2 v. š.). Padidinti greitį ir plakti iki standumo.
  • Trynius išplakti su likusiu cukrumi iki beveik baltos purios masės, įmaišyti vanilę.
  • Miltus ir krakmolą persijoti į trynius, sudėti 1/3 baltymų ir atsargiai išmaišyti. Įmaišyti likusius baltymus.
  • Dėti masę į paruoštą formą ir kepti iki 170ºС įkaitintoje orkaitėje 20–30 min., tikrinant ar iškepė mediniu pagaliuku.
  • Biskvitą ataušinti ant grotelių ir perpjauti į du sluoksnius.
  • Biskvitams sulaistyti užvirti vandenį su cukrumi ir mėlynėmis. Išmaišyti ir ataušinti. Įmaišyti likerį.
  • Kremui įkaitinti mėlynes su cukrumi ir citrinų sultimis iki 60°C. Kad nesusitrintų uogos, maišyti sukiojant puodą.
  • Želatiną išbrinkinti vandenyje, sudėti į dar karštas uogas ir maišyti, kol ištirps.
  • Vieną biskvitą apjuosti torto formos kraštu. Sulaistyti puse skysčio skirto biskvitų sulaistymui.
  • Jogurtą išmaišyti ir sumaišyti su vaisių mase. Prieš kremui sustingstant įmaišyti išplaktą grietinėlę.
  • Pusę kremo užpilti ant biskvito, dėti kitą biskvitą ir supilti likusį kremą. Atšaldyti.
  • Želatiną uogų sluoksniui išbrinkinti dalyje vandens.
  • Cukrų suberti į likusį vandenį ir užvirti. Suberti uogas ir kaitinti, kol užvirs. Maišyti sukiojant puodą.
  • Kai uogos pravės, supilti želatiną ir maišyti, kol ištirps.
  • Paruoštą masę supilti ant torto ir atšaldyti.
  • Skanaus!

Šaltinis: Sonatinos receptai

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Vištiena su jogurtu

Vištiena su jogurtu

Greitas patiekalas, jei pasiruoši iš vakaro. Patiko tuo, jog čia kiek kitoks skonis nei mums įprasta.

Braškinis glotnutis su bolivine balanda (kynva)

Braškinis glotnutis su bolivine balanda (kynva)

Nežinau kaip jums, tačiau pas mus bolivinė balanda niekaip neranda kelio į kasdieninę mitybą. Kiek bebandžiusi receptų su ja, tai na… nelimpa… O vat čia yra neprašaunamas žingsnis! Visi išgėrė glotnutį ir kitą dieną suplakus dar kartą su džiaugsmu išgėrė vėl. Žinoma, naudokite uogas kokias tik turite šiuo metu šaldiklyje ar kai bus šviežios. Tačiau aš pasirinkau braškes būtent dėl šiandienos 🙂 Juk šiandien Šv.Valentino diena, tad nuspalvinkite kažką jei ne raudonai, tai bent rožines spalva!

Uogų ir bananų šerbetas

Uogų ir bananų šerbetas

Šiltos dienos dar sugrįš, tad reikia būti pasiruošusiems. Siūlau išbandyti greitus ledus, kurie ypač patinks vaikams, nes nereikia laukti kol jie sustings. Tiesiog sutrinam ir skanaujam!

Citrininiai keksiukai su aguonomis

Citrininiai keksiukai su aguonomis

Jau ne vienas Lietuvoje tinklaraštis prisipažino sergantis keksiukų manija ? Deja aš negaliu prisijungti prie jų (o gal tai tik į gerą ? ). Bet šie keksiukai man labai patiko. Jie purūs ir sultingi, o citrina suteikia gaivumo. Glaisto net nedėjau – man ir taip užteko saldumo ir citrinos skonio.

Obuolių keksiukai

Obuolių keksiukai

Pas mus šiais metais galima sakyti obuolių nėra, tad kai gavau maišiuką iš kaimo labai norėjosi išbandyti ką nors naujo. O šie keksiukai išsiskiria tuo, kad obuoliai sudedami ant keksiukų viršaus, o ne įmaišomi į tešlą. Atrodė ir gražiai, ir buvo gaivūs bei skanūs.