Knyga: Fermentų faktorius
- Details
- Leave a Comment
Šiuo metu taip jau susiklostė aplinkybės, kad nuo vasaros pradžios gyvenam be virtuvės (žinoma visa tai laikinai). Na virtuve nedrįstu vadinti kampučio kambaryje kur stovi nedidelis stalas ir šaldytuvas, o aplink kelios spintelės daiktams susidėti. Tad tenkinamės mini virykle ir daugiafunkciniu puodu stovinčiais ant stalo. Po gimtadienio arsenalą papildė ir garų puodas (jis iš karto rado vietą mūsų gyvenime 🙂 ). Bet jei pasigedote kriauklės ir vandens, žinokite jūsų pastebėjimas geras – šią akimirką visa tai yra už kokių 20 metrų 🙂 Tad kai susiruošiu gaminti normalią vakarienę, kol ką pagaminu nužingsniuoju apie 1000 papildomų žingsnių 😀 Visa tai gal ir būtų neblogai, tik vakarais labai gaila laiko… Na bet neišsiplėsiu daugiau apie tai, tiesiog būkite kantrūs dėl naujų receptų! O aš kol negaliu eksperimentuoti su naujais receptais, skaitau knygas.
Viena iš perskaitytų knygų, kurią jau labai seniai norėjau perskaityti, bet vis nerasdavau ramaus laiko – Hiromi Shinya knyga Fermentų faktorius.
Knygoje aprašoma kas yra tie fermentai, kokia jų nauda ir kas nutinka kai mes juos išeikvojame. Apie tai, kad per daug gyvulinės kilmės produktų nėra gerai mūsų organizmui, bet kategoriškai nenurodo atsisakyti mėsos. O vat apie pieno produktus tai čia griežčiau siūloma jų atsisakyti. Na autoriaus patirtis skaudi šiuo atveju, tad galima suprasti kodėl. Knygoje net sudėliojami principai kaip pasiekti ir palaikyti gerą sveikatą (juos surašysiu žemiau), tačiau vienintelis dalykas ko pasigedau – atsakymo kas kokių fermentų turi… Čia tiesiog pateikiama, kad valgykite kuo daugiau termiškai neapdorotų produktų, ir su fermentais nebus problemų. Man norėjosi kažkokių užuominų, kas geriau, kas nėra stebuklas.
Bet bendrai paėmus, knyga tikrai naudinga! Radau keletą patarimų, ar minčių pamąstymui, ką tikrai stengsiuosi įgyvendinti. Kaip pavyzdžiui, maistą kramtyti kuo ilgiau, nes tuo metu jau pradedamas maisto apdorojimas fermentais; valgyti kuo daugiau šviežių ir neapdorotų produktų, kas vasarą tikrai yra įgyvendinama; nepamiršti gerti daug vandens, ypatingai likus valandai iki valgio; nebijoti likus pusvalandžiui iki valgio suvalgyti minkštą vaisių:
„Daug kas vaisius valgo desertui, bet aš siūlau jais mėgautis prieš valgį (likus pusvalandžiui iki jo). Švieži, fermentų turintys vaisiai virškinami lengvai ir, suvalgę jų likus pusvalandžiui iki pagrindinio valgio, palengviname virškinimo sistemos darbą ir padidiname cukraus lygį kraujyje taip neleisdami sau persivalgyti.“
Toliau pateikiu iš knygos paimtus septynis principus, kuriuos rekomenduoja Hiromi Shinya siekiantiems geros sveikatos.
1. TINKAMA MITYBA
1. 85-90 procentų augalinių produktų:
- 50 procentų turi sudaryti mažai apdoroti grūdai, rudieji ryžiai, makaronai iš rupių kviečių miltų, miežių ir kitokios kruopos, rupių miltų duona arba duona su grūdais, ankštiniai augalai, tarp jų sojų pupelės, paprastos, margosios ir raudonosios pupelės, lęšiai, avinžirniai, kajanai;
- 30 procentų turi sudaryti žalios ir geltonos spalvos daržovės ir šakniavaisiai, tarp jų bulvės, morkos, batatai, burokai, ir jūržolės;
- 5-10 procentų – vaisiai, sėklos, riešutai.
2. 10-15 procentų gyvūninės kilmės baltymų (ne daugiau kaip 85-110 g per dieną):
- žuvis (bet kokia, bet geriau nedidelė, nes didelėje yra gyvsidabrio);
- paukštiena: vištiena, kalakutiena, antiena (nedaug);
- jautiena, veršiena, aviena – vartoti labai mažai arba apskritai nevartoti;
- kiaušiniai;
- vietoj karvės pieno vartoti sojų pieną, sojų sūrį, ryžių pieną, migdolų pieną.
Kiti vartotini produktai:
- žolelių arbatos;
- jūrų dumblių (rudadumblių) tabletės;
- alaus mielės (geras B grupės vitaminų ir mineralų šaltinis);
- bičių surinktos žiedadulkės ir pikis;
- fermentų papildai;
- multivitaminų ir mineralų papildai.
Vengtini produktai ir medžiagos:
- pieno produktai (karvės pienas, sūris, jogurtas, kiti produktai);
- japoniška žalioji arbata, kiniška arbata, angliška arbata (tenkinkitės 1-2 puodeliais per dieną);
- kava;
- saldumynai ir cukrus;
- nikotinas;
- alkoholis;
- šokoladas;
- riebalai ir aliejus;
- įprasta stalo druska (vartokite jūros druską su mineralais).
Papildomos su mityba susijusios rekomendacijos:
- Nevalgykite ir negerkite likus 4-5 valandoms iki nakties poilsio.
- Kiekvieną kąsnį kramtykite 30-50 kartų.
- Nevalgykite tarp pagrindinio valgio, nebent tai būtų žali vaisiai (žalią vaisių galima suvalgyti, jei kankina alkis, net likus valandai iki nakties miego, nes jis greitai suvirškinamas).
- Vaisius valgykite ir sultis gerkite 30-60 minučių prieš valgį.
- Pirmenybę teikite kuo mažiau apdorotiems grūdams.
- Daugiau valgykite nevirto arba šiek tiek patroškinto maisto. Aukštesnė nei 118 °C sunaikina fermentus.
- Nevartokite oksiduotų produktų (jei vaisius yra parudavęs, vadinasi, jo audiniai pradėjo oksiduotis).
- Valgykite fermentuotus produktus.
- Žiūrėkite, ką valgote. Nuo to labai priklauso, koks jūs esate.
2. GERAS VANDUO
Vanduo organizmui yra labai svarbus. Gerkite stipria redukcine galia pasižymintį vandenį, neužterštą cheminėmis medžiagomis. Gerdami gerą vandenį, mineralinį arba kietą, kuriame gausu kalcio ir magnio, palaikysite optimalų šarminį organizmo terpės pH. • Suaugusieji turėtų išgerti bent 6-10 puodelių vandens per dieną.
- Išgerkite 1-3 puodelius vandens tuoj pat, kai atsikeliate po nakties miego.
- Išgerkite 2-3 puodelius vandens likus valandai iki kiekvieno valgio.
3. REGULIARUS TUŠTINIMASIS
- Įpraskite kasdien išsituštinti ir reguliariai išvalyti žarnyną.
- Nevartokite laisvinamųjų vaistų.
- Jei žarnynas yra vangus arba reikalinga kepenų detoksikacija, pagalvokite, ar nevertėtų daryti kavos klizmos. Ši klizma storosios žarnos ir apskritai viso organizmo detoksikacijai yra tinkamesnė dėl to, kad ją darant į kraują neišsiskiria laisvųjų radikalų, kaip kad atsitinka naudojant kai kuriuos dieta grindžiamus detoksikacijos metodus.
4. SAIKINGA MANKŠTA
- Darykite jūsų amžių ir fizinę būklę atitinkančią mankštą. Per daug intensyvi mankšta gali skatinti laisvųjų radikalų susidarymą ir pakenkti organizmui.
- Rekomenduojama pasivaikščioti (4 km), plaukti, žaisti tenisą ir golfą, važinėtis dviračiu, atlikti raumenis stiprinančius pratimus, jogą, praktikuoti kovos menus, aerobiką.
5. ADEKVATUS POILSIS
- Kiekvieną vakarą eikite miegoti tuo pačiu metu ir miegokite be pertraukos 6-8 valandas.
- Likus 4-5 valandoms iki tol, kol eisite miegoti, nieko nebevalgykite ir nebegerkite (jei kankina alkis ar troškulys, galite suvalgyti likus valandai iki nakties poilsio gabaliuką vaisiaus, kuris greitai suvirškinamas).
- Po pietų pasnauskite (apie pusvalandį).
6. KVĖPAVIMAS IR MEDITACIJA
- Medituokite.
- Stenkitės, kad jūsų mintys būtų pozityvios.
- Kiekvieną valandą 4-5 kartus giliai pilvu įkvėpkite ir iškvėpkite. Iškvėpimas turi būti du kartus ilgesnis nei įkvėpimas. Tai labai svarbu, nes gilus kvėpavimas padeda organizmui atsikratyti toksinų ir laisvųjų radikalų.
- Dėvėkite laisvus kvėpavimo nevaržančius drabužius.
- Įsiklausykite, ką sako jūsų kūnas. Būkite j am dėmesingi.
7. DŽIAUGSMAS IR MEILĖ
- Džiaugsmas ir meilė pagausina fermentų kartais tiesiog stebuklingu būdu.
- Kiekvieną dieną nepamirškite dėkingumo.
- Juokitės.
- Dainuokite.
- Šokite.
- Nuoširdžiai mylėkite gyvenimą, darbą, artimuosius.
Man visų šių punktų šiaip per daug 🙂 Bet vieną kitą pritaikyti tikrai galima! O jei norite detaliau apie viską sužinoti – perskaitykite knygą! Vakarais aš ją perskaičiau per tris ar keturias dienas, tad tikrai labai daug laiko nesugaišite, o tai tikrai bus vertingiau nei žiūrėti įvairius serialus ar laidas per televizorių (jie tik leidžia užsimiršti ar stebėti kitų gyvenimus, bet daugiau naudos neduoda 😉 ).