Sveikesnis tortas su vyšniomis
- Details
- Leave a Comment
Jei tikitės čia surasti super sveiką tortą, tai bėkit iš čia 🙂 Na gerai, nebėkit, bet supraskite, kad sveikesnis, tai nėra liesas iš oro pagamintas tortas. Šis tortas iš sveikų produktų, tačiau riebus ir laaabai sotus. Po mažyčio gabaliuko, reikia daryti pertrauką 🙂 O sveikumas yra tame, kad nenaudojami miltai, rafinuotas cukrus, pieno produktai, kiaušiniai.
Velykoms norėjau pagaminti tortą, bet sveikesnį, o gal net ir žaliavalgišką. Idėją tam pastūmėjo aplinkiniai žmonės – vieni paskutiniu metu atsisakė miltų, kiti rafinuoto cukraus, o aš pati stengiuosi mažinti abiejų ir dar pieno produktų. O ir pernai pirktų knygų arsenalas didelis, tad konkursą laimėjo knyga „Sveika alternatyva” – iš jos dar nieko nebuvau išbandžiusi, o tortų receptai ten tiesiog fantastiški! Ir nenusivyliau. Tortą su vyšniomis gyrė visi. Vienintelė diskusija kilo dėl vyšnių – vieniems jų reikėjo, kitiems jų nereikėjo, tretiems reikėjo, bet kad jos būtų ne tokios rūgščios (mano nuomone jos ir nebuvo rūgščios 🙂 ). Tačiau kiekvienas turime teisę į savo nuomonę. O kai gamini – galime pagal save pasikoreguoti. Aš asmeniškai tik vieną dalyką keičiau recepte – mažinau kakavą per pusę (recepte pateikiu jau sumažintus kiekius), nes naudojau labai tamsią kokybišką kakavą ir man su pilnu kiekiu buvo per kartu, o su puse – pats tas.
Kaip bebūtų tortas nyko akyse. O likęs gabaliukas nyko nuo saulutės (viršutinis sluoksnis ištirpo ir gražiai padengė visą torto likutį). Bet jį vis tiek saugojo vienas žmogutis rytojaus dienai prie kavos, nes sakė vieno gabaliuko dienai užtenka, bet rytoj norėsiu jo vėl 🙂 Argi tai ne maloniausias ir šilčiausias įvertinimas? 🙂
Sveikesnis tortas su vyšniomis
Užtruksime:
Pavaišinsime: 16 svečių
Kaloringumas: 389 kcal / porcijoje
Ingredientai:
- Pagrindui:
- 140 g migdolų
- 2 v.š. kokosų aliejaus, lydyto ir atvėsinto
- 15 g kakavos miltelių
- 25 g minkštų datulių, susmulkintų
- Įdarui:
- 300 g anakardžių riešutų, mirkytų vandenyje 3-4val. ar ilgiau, perplautų ir nusausintų
- 80 ml agavų ar klevų sirupo
- 100 g kakavos sviesto
- 73 g kokoso aliejaus
- 2 a.š. vanilės ekstrakto
- 250 g vyšnių, jei naudojamos šaldytos, jas prieš tai reikia atšildyti
- Glajui:
- 30 g kakavos miltelių
- 120 ml agavų ar klevų sirupo
- 60 ml kokosų aliejaus
Instrukcijos:
- Kepimo formos, kuri yra nuimamais kraštais ir 20cm skersmens, dugną iškloti kepimo popieriumi.
- Migdolus susmulkinti smulkintuve iki trupinių.
- Tada sudėti likusius produktus ir trinti iki vientisos masės, kuri bus lipti.
- Pagrindo masę tolygiai paskirstyti ant formos dugno drėgnomis rankomis.
- Įdarui skirtą kakavos sviestą ir kokosų aliejų ištirpinti ant nedidelės kaitros, karts nuo karto maišant.
- Sudėti visus įdaro produktus į smulkintuvą ir smulkinti iki vientisos masės.
- Pusę įdaro masės paskirstyti ant pagrindo.
- Vyšnias paskirstyti vienu sluoksniu ant įdaro.
- Supilti likusią įdaro dalį ir tolygiai paskirstyti.
- Glaistui skirtą kokosų aliejų išlydyti.
- Kokoso aliejų sumaišyti su kakava ir agavų sirupu.
- Glaistą supilti ant torto ir tolygiai paskirstyti.
- Tortą dėti į šaldytuvą bent 3 valandoms, tačiau geriau laikyti per naktį.
- Sustingusį tortą papuošti savo nuožiūra. Aš puoliau liofilizuotomis (šaltyje džiovintomis) braškėmis ir smulkintais kepintais žemės riešutais.
- Lėtai skanauti ir nepamiršti dalintis su artimiausiais ir geriausiai! 🙂
Šaltinis: Saldi alternatyva. Sveiki kepiniai ir desertai (Alma littera, 2016)