Duona be plutelės (kepta duonkepėje)
- Details
- 22 Comments
Tai duona favoritė mūsų šeimoje. Kai ją iškepiau, nuo tos dienos kol kas kitos ir nekepiau, vis tą pačia kepu. Gal dėl to, kad labiausiai priminė pirktinę – plutelė nelabai trupa. Net knygoje prie recepto parašyta, jog ši duona puikiai tinka ir prie saldžių ir prie sūrių patiekalų, galima naudoti ir sumuštiniams, ir skrebučiams. Kitais žodžiais tariant – tiesiog puiki sumuštinių duona.
(1 kg duonai)
210 ml šilto vandens
115 ml pieno
2 v.š. sviesto
2 a.š. druskos
2 a.š. cukraus
600 g miltų
1,5 a.š. sausų mielių
Visus ingredientus eilės tvarka sudėti į duonkepės konteinerį. Įjungti pagrindinę (pirmą) programą ir kepti.
Ką daryti su sviestu prieš dedant – išlydyti, supjaustyti gabaliukais, palaikyti kambario temperatūroje ir pan.? 🙂
Kažkaip iki vakar net nesusimastydama visada sviestą tirpindavau 🙂 Tik vakar apsiskaičiau, kad sviestą kubeliais reikia supjaustyti. Ir toj knygoj, iš kur receptas imtas, pražioje parašyta, kad sviestą kubeliais reikia supjaustyti, tad kitą kartą ir aš taip bandysiu daryti 🙂
Kai tokių gėrių prisižiūri, tai užsimanai duonkepės čia ir dabar. Kokią Jūs turite, jei ne paslaptis?
Pas mane Moulinex OW 5003, kur su bagetų kepimu. Bet jei paklaustųmėt ar kepiau bagetą bent kartą, tai atsakyčiau kad nea 🙂 Gasdina žaidimai su tešla, ypatingai kai dar vaikai sukasi tarp kojų 🙂 Na bet reikes kada pabandyti, nes vaikai jau kaip ir darželyje.
Na ką gi, duonkepę jau turiu ir ją jau išnaudoju. 🙂
Noriu paklausti: 1,5 a.š. sausų mielių yra mažiau negu visas pakelis (7 g)? Nes šiaip, kiek peržiūrėjau receptus, netgi mažesniam miltų kiekiui naudojamas visas pakelis. Ir matau, kad kepama duona nepakankamai iškilusi… Bandau išsiaiškinti, kame reikalas. 🙂
Pakelyje mielių telpa tikrai daugiau nei 1,5 a.š. Kažkaip pakelio mielių vienam kartui per daug, o dviems per mažai 🙂 Pakelyje manau apie 2,5a.š. mielių. Kad duona nepakankamai iškilusi gali būti kelios priežastys. Viena iš jų, kad miltai kitokie ir tešla gavosi per kieta. Aš naudoju dažniausiai 550D.
Aišku, žinosiu.
Kepiau kol kas tik pagal du receptus. Pagal vieną iš jų jau kepama tešla pradėjo lipti per viršų, nors pagal nurodytą svorį turėjo tilpti. Tada pasiskaičiau duonkepės instrukciją, kad to priežastis gali būti minkštas vanduo (koks pas mus ir yra), nes tada mielės geriau dauginasi. Siūlo naudoti mažiau vandens. Tai aš šiai duonai pyliau vandens šiek tiek mažiau, bet iki išlipimo buvo toli gražu. 😀 Tačiau vis tiek skonis geras. 🙂
Bandysiu dar kartą, pilsiu vandens tiek, kiek recepte, ir naudosiu paprastus miltus – gal bus geriau? O gal bandyti šiek tiek mažinti visų ingredientų kiekį? Nes baisu, kad vėl nepradėtų rūkti, kadangi mano duonkepėje didesnė kaip 1 kg duona nekeptina.
Na, esu pasimetusi truputį…
Na aš visada kai pradeda minkyti tešlą pirmas penkias minutes stoviu šalia ir žiuriu kokia tešla susiformuoja. Jei labai sunkiai susidaro vientisas tešlos kamuoliukas – įpilu papildomai šaukštą vandens. Jei tešla paspaudus pirštu tokia ganėtinai kieta irgi įpilu truputį vandens. Jei tešla maišant matau per minkšta būtų jei minkyčiau rankomis, tai įdedu šaukštą miltų. Na taip ir žaidi. Iš tiesų tai būtent ant šitos duonos pajutau kokia daugmaž turi būti tešla, nes iki tol kažkaip yra keletas receptų kurių neįveikiau, tai per mažai pakildavo, tai įkrisdavo vidurys. Yra keletas receptų kuriuos tiesiog ištryniau, nes kiek bebandžiau tai vis nepavykdavo. Manau atrasi ir tu duonos receptus, kurie tau pavyks visada puikiai – nenuleisk rankų ir su laiku ateis patirtis 😉
Beje, jei tavo duona iki 1kg kepa, tai ji tikriausiai gali kepti 500g kepaliukus. Tokiu atveju siūlau viską mažinti per pusę. Ir dar, aš šitą duoną kepu kartais su miltais kurie papuola po ranka, tai ir ruginių buvau įdėjusi, ir rupių miltų. Kai pajunti kokia turi būti tešla, tai miltai nesudaro didelio skirtumo.
Na, ir rankom minkydama aš nelabai įsivaizduoju, kaip ta tešla turi atrodyti. 😀 Bet ilgainiui atrasiu aukso viduriuką.
Mažiausia galima – 750 g duona. Tai gal šitos nemažinsiu, bandysiu vėliau viską pagal receptą daryti, o tada bus matyti.
Ačiū. 😉
Šaunu, viskas gavosi pagaliau! Valiooooo! 🙂
Sveikinu!!! Jei ne paslaptis, iš kelinto karto? 🙂 Ir gal žinai, ką šį kartą darei kitaip?
Aušra, aš irgi turiu tokią pačią duonkepę, kurią dabar kaip tik jaukinuosi ir noriu surasti tokį receptą, dėl kurio nesigailėčiau ją pirkus 🙂 Būtina išbandysiu tavąjį, o dar norėjau paklausti, kodėl tavo kepaliuke nesimato maišymo mentelių paliekamų ženklų, ar čia toks nuotraukos rakursas, ar tu jas kažkaip išlupi prieš kepdama?
Tiesiog nuotraukoj nesimato 🙂 Juk kai iškepa duona tai būna pilnų riekučių, be mentelių žymių.
Iš tiesų tai vis žadu pabandyti išimti menteles prieš kepimą, bet vis kas nors sutrukdo ar pamirštu 🙂 Kiek skaičiau tai prieš pat kepimą, paskutinio kildinimo metu iš razetės ištraukia duonkepę, išverčia tešlą, išima maišymo menteles ir suformave kepaliuką atgal įdeda į duonkepės indą ir įjungia į razetę duonkepę. Duonkepė tada tęsia kildinimą, o paskui ir kepimą. Bet bent jau pagal pirmą programą kiek žiūrėjau tai reikia padaryti ne vėliau kaip 1val. 10min. iki programos pabaigos, nes būtent tada prasideda kepimas.
Na bet jau visi pasveikom nuo gripo ir vaikai jau į darželį tuoj keliaus. Tai kai vaikų nebus namuose ir kepsiu, bandysiu nepamiršti išimti mentelių. Tada parašysiu kaip sekėsi 🙂 Nes kol kas viskas ką čia surašiau tik teorija 🙂
Aš vakar išbandžiau minkymo/kildinimo programą su picos tešla, super! Aišku, paskui kepiau orkaitėje, bet skirtumas jautėsi, manau, kad ir išminko tikrai gerai, ir kildinimas aukštesnėje nei kambario temperatūroje (ji ten kažkiek pašildo) savo padaro. Tai norint labai dailaus kepaliuko galima taip pat ir su duona daryti, Sonatina irgi minko ir kildina duonkepėje, o kepa orkaitėje.
O taip 🙂 Picos padus ir aš darau duonkepėje. Per pusantros valandos pridarau 8 picų padus ir visada užsišaldau keletą. Tada labai patogu, tik išimi iš šaldiklio, pora valandžiukų ir jau galima daryti picas. Ir nuo to laiko kai turiu duonkepę, tai mielines tešlas minkau ir kildinu tik duonkepėje, nes ten pašildo iki reikiamos temperatūros ir išminko kaip reikiant 🙂
Tik kiek žinau, kai kurioms duonoms reikia daugiau kildinimo nei kad siūlo minkimo-kildinimo programa, todėl ir yra prigalvota tiek daug duonos kepimo programų. Be to, kartais visai patogu tik sumesti produktus į duonkepę ir pamiršti ją trims valandoms 🙂
O, žiūriu, seniai čia manęs buvo klausta: „Sveikinu!!! Jei ne paslaptis, iš kelinto karto? Ir gal žinai, ką šį kartą darei kitaip?”
Tai tada viską ir dariau tiksliai pagal receptą, ir viskas gavosi puikiai.
Ir daug kartų buvo pavykę, bet dabar vėl nebežinau, kas nutiko, nes jau n-tąjį kartą duona beveik nebeiškyla. Niekaip neatkasu, kur šaknys… Jau nuleidau rankas ir ieškausi kito recepto… 🙁
Gal mieles kitos firmos pirkai? Nes aš pabandymui nusipirkau Vilniaus Maisto sausas mieles, tai duona sunkiai pavykdavo, arba per mažai iškildavo, arba per daug… Tad vėl grįžau prie Dr.Oetker ir vėl viskas normaliai pasidarė.
Žinoma gali būti ir kitų priežasčių, bet jei neiškyla tai greičiausiai mielės. Pabandyk jas patikrinti ar veikia. Sako, kad sumaišius mieles su cukrumi ir trupučiu vandens reikia leisti pastovėti, ir jos suputos (pakils) po kurio laiko. Tada mielės geros, o jei nieko neįvyksta, tai tada tikrai kaltos mielės.
Ne, mielių nekeičiau. Visus tuos pačius produktus naudoju, taip pat viską darau. Nesuvokiamas dalykas. Galiu nebent duonkepę kaltinti, kad kaip nors kitaip kaitinti pradėjo. Nors saldžią duoną kepa taip pat gerai… Arba dar miltų gamintojus. :)))
[…] radau duoną, kurią valgydamas aikčioja mano vyras Taaaip… ilgai buvom stigę ant duonos be plutelės, tačiau turiu vilčių (ir gan didelių), kad ši duona bus dabar gaminama dažnai, gal net […]
sveika, Aušra 🙂 matau, kad nuo paskutinio komentaro atitrūkau gerais metais, bet tik dabar įsigijau duonkepę, todėl įdomūs visi receptai, o užkliuvo būtent tavieji 😛 pasakysiu nuoširdų AČIŪ už juos, ypač už duoną su bulvėm – superinis gaminys, tinkantis visom progom ! o ši duonytė taip pat skani, nors mano supratimu trūko truputį drėgmės, netgi sunkiai buvo minkoma tešla ir nesigavo vientisa blizganti masė, kaip kad rašoma receptuose…kitą kartą pabandysiu padauginti vandens 🙂 o iškilo kepaliukas iki pat duonkepės stiklo, manau, kad didelės reikšmės turi ne tik mielės, bet ir miltų kokybė
pasakysiu viena: kepkit, nebijokit eksperimentuoti, išradinėkit nuosavus receptus – tai nuostabus kūrybinis procesas, palaima ir dūšiai, ir protą pailsina nuo kasdienės rutinos 🙂 sėkmės visiems !
[…] last I found bread that my hubby really enjoyed eating it Yeah… For long time I baked only bread without the crust. But now I have big hopes that we will make a break with it and start baking this potato bread. By […]