Menu

Šližikai arba kūčiukai

  • Šližikai arba kūčiukai
  • Details
  • 2 Comments
  • Related Items
Šližikai arba kūčiukai


Autorius: Aušra

Data:

Žinau, kad jau šventės baigėsi ir dabar belieka laukti pavasario. Bet negaliu pradėti naujų metų, kol neužbaigiau senais metais pradėtų darbų. Turiu tokį didelį seną sąsiuvinį, kuriame daug visokių receptų iškarpų iš vaikiškų laikraščių tokių kaip Aitvaras (kažkada buvo toks leidžiamas). Tas sąsiuvinis vos gyvas, laikas jį keisti, tad ir noriu iš ten senus gerus receptus perkelti į puslapį. Šiuos šližikus kepu jau treti metai iš eilės. Kiekvienais metais vis didesniais kiekiais 🙂

Šližikai arba kūčiukai

Užtruksime:

Ingredientai:
1 st. = 250 ml

  • apie 1 kg miltų (man visada išeina mažiau)
  • 2 st. šilto vandens
  • 20 g šviežių mielių
  • žiupsnelis druskos
  • 3/4 st. cukraus
  • 0,5 st. aliejus
  • 1 st. aguonų

Instrukcijos:

  • Pusę miltų užpilti šiltu vandeniu, sudėti su cukrumi išsuktas mieles, išplakti tešlą, storai užbarstyti miltais, apdengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai, kad pakiltų.
  • Kai paviršiuje miltai nuo kylančios tešlos suaižės, minkyti.
  • Minkant įdėti aliejų, druską, aguonas.
  • Galima dar pakildinti tešlą.
  • Prieš pradedant kočioti kūčiukus, įjungti orkaitė nustačius 180°C.
  • Išminkyta tešla turi būti kietesnė nei pyragui. Iš jos volioti plonus, mažojo piršto storio volelius ir pjaustyti juos mažais gabaliukais.
  • Suberti į miltais pabarstytą skardą, lygiai paskleisti ir kepti. Kepdami jie dar šiek tiek pakils, o iškeps greitai, tai saugoti, kad nesudegtų, kad būtų gražiai geltoni. Viena skarda pas mane kepa 10min. viršus-apačia + 2min viršus su vėjeliu.
  • Viso išeina apie 7 skardas. Skanaus!

  1. Kaimietė parašė:

    Nors savo archyve turiu Aitvaro ir buvusio Lietuvos pionieriaus receptus nuo 1980 metų, bet tokio recepto neturiu – ačiū už receptą, reikės išbandyti.Tarp kitko, tie vaikiški receptai visai neblogi…

  2. Aušra parašė:

    Aš nesu tikra, kad čia būtent iš šio laikraštuko, bet kad iš kažkokio vaikiško ir tų senų 🙂 laikų tai tikrai.
    Smagu girdėti, kad patinka vaikiški receptai. Jų bus dar ir daugiau, nes vaikučiai auga, o norai ir įgeidžiai taip pat 🙂

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

Šokoladinis pyragas su obuoliais

Šokoladinis pyragas su obuoliais

Šis pyragas laukė savo eilės nuo pernai metų. Kažkaip tais metais per obuolių sezoną nesuspėjau iškepti, o paskui nepirksi gi obuolių, kai namai ir taip pilni visokio gėrio 🙂 Todėl šiais metais jis buvo pirmasis ir kol kas vienintelis pyragas su obuoliais. Tiesą pasakius, realybėje jis gavosi daug gražesnis nei knygos nuotraukoje. Na savo nuotraukų nepulsiu vertinti 🙂 Žinau, kad tobulybei ribų nėra. Tačiau tiksliai žinau, jog laukti pyrago tikrai buvo verta – jis labai sultingas ir drėgnas. Tiesiog tirpo burnoje! Vaikai suvalgę pusę (žinoma aš kepiau pusę porcijos), o galvojau seneliams pusę nunešiu. Teko senelius pavaišinti vos po vieną gabaliuką…

Manų kruopų apkepas

Manų kruopų apkepas

Visada darau iš pusės normos, nes ir jos sočiai pakanka mano šeimynai.

Meduoliukai

Meduoliukai

Šiuos meduolius kepiau du kartus ir antrą kartą dariau plonesnius, tikrai buvo daug skaniau 😉 Gaila nuotraukos nesulaukė antytės, drambliukai, pelytės ir drugeliai… Beje, kažkodėl drugeliai buvo populiariausi 🙂 Gal dėl to, kad daugiausiai spalvų juose buvo… Tai paskutinis įrašas susijęs su Kalėdomis. Tai ką? Pradėsim laukti pavasario? 🙂

Vyšnių pyragas su šokoladu pagal Kas nutiko virtuvėje?

Vyšnių pyragas su šokoladu pagal Kas nutiko virtuvėje?

Šį pyragą nusižiūrėjusi buvau jau seniai, nes šaldiklyje dar vis turiu nemažai vyšnių. Ir kasdien po darbo grįžusi vis žadu kepti, bet tai tas, tai anas ir niekaip neužtekdavo laiko, bet šį savaitgalį sakiau dabar arba niekada 🙂 Gerai, kad visgi buvo “dabar”. Kepiau iš pusės porcijos, tai visi liko tuo nepatenkinti. Vyras tik paragavęs pasakė “kepsi DAR”. Mažasis dar ilgai su ašarom akyse sukosi aplink tuščią lėkštę ir rodė gailiai pirštuku, kad nori dar. Gerai tai, jog vyšnių dar yra šaldiklyje, tad joms manau ilgai laukti nereikės 🙂

Duonos lazdelės su paprika ir sezamu

Duonos lazdelės su paprika ir sezamu

Labai skanus užkandis, vaikai po darželio tik jas ir valgydavo kol nelikdavo nei vienos. Teko slėpti kelias fotosesijai. Kepiau jau porą kartų, pirmą kartą apvoliojau sezame, tačiau kitą dieną turėjau džiaugsmo siurbti sezamą nuo grindų 🙂 Antrą kartą įmaišiau į tešlą ir taip buvo daug patogiau, o skonis nelabai kuo ir pasikeitė.